27 Haziran 2013 Perşembe

Pişi di Zukka*

Pişi di Zukka*

Anneme özgü kahvaltı atıştırmalarındandır balkabaklı pişi. Bizim evde balkabağının ayrı bir yeri vardır. Zaten öyle bir şey ki neyin içine girse yakışıyor börek,ekmek,tatlı,çorba hatta cheesecake.  Malum bir de kocaman olunca annem mutfağa girdi mi o gün canı ne isterse pişiriveriyor hatta bir kısmı temizlenip buzluğa atılıyor sonra tüketilmek üzere. Geçen pazar da teyzemle buzluktaki balkabağı dilimlerinden birini değerlendirelim dedik ortaya şöyle bir pazar kahvaltısı yandaşı çıktı.



Bu annemin tarifine göre içerik olarak çok benzer fakat sunumda bazı değişiklikler yaptık teyze usulü güncellenmiş balkabaklı pişi- pişi di zukka diyelim buna :)

Hamuru basit ekmek hamuru(un,maya,süt veya yoğurt,tuz,şeker). Kendiniz mayayla yoğurup kabarmasını bekleyebilirsiniz yok az vaktim var derseniz en yakın fırından da alabilirsiniz. 


İçi için balkabağını rendeliyoruz, kekik, nane ve karabiber ekliyoruz. Anneminkinden farklı olarak peynir ekledik. Dilediğiniz peyniri ekleyebilirsiniz. Ben tuzsuz lor ekledim çünkü balkabağı tatlı cinstendi o tadını korusun istedim ama yine de çok çok az tuz ekledim.




Burada gördüğünüz gibi bir parça hamur alıp ortasına hazırladığımız karışımdan koyup kapatıyoruz sonra kızgın yağda kızartıyoruz. Ocakbaşı bana, teyzemden ufak bir ipucu geliyor: “Hamuru yağa attığın an ters çevir ki hamur biraz daha kabarsın.” size de iletiyorum böylece daha pofidik oluyor pişilerimiz.


Üstüne veya karışımın içine biberiye koyma fikri geldi aklıma sanki aroması iyi gider gibi. Bir dahaki sefere deneyeceğim size de öneririm.

Geriye mideye indirmesi kalıyor ister sade, ister reçel veya peynirle birlikte. Afiyet olsun!


* balkabaklı pişinin güncellenmiş hali olup tamamen uydurmasyona dayalı, yiyenlere keyif vermek amacıyla kar gütmeksizin yaratılan pofidik bir lezzet türü.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder